Primula

Nå er den endelig her, sesongens primula. Helt siden Viktoriatiden har det vært en lidenskap å dyrke primula i vinduskarmen og i hagen. Primula er den 5. største norskproduserte potteplanten.
Primula kommer av ordet ”primus” som betyr først. Navnet kler planten godt, da primula er en tidligblomstrende plante og kanskje for mange den første potteplanten de kjøper i det nye året. Med sin rikelige blomstring og mange flotte farger fra hele fargeskalaen, er primula en populær plante. Interessen for primula er stor i Nord-Europa og det meste som finnes av primula i det norske markedet er produsert i Norge. Med en produksjon på 1.5 millioner primula i løpet av de første vintermånedene er primula vår 5. største norskproduserte blomstrende potteplante.

Medisinplante fra fjellområdene
Primula kommer opprinnelig fra fjellområdene i Europa og de tempererte områdene av Asia og Nord-Amerika. Det er bare noen få arter av primula som brukes som stueplanter, de fleste vokser vilt eller finnes som hageplanter. Primula har en lang historie som medisinplante og før i tiden ble primula ofte brukt for å lindre ledd- og hodesmerter.

Både potteplante og staude
Pussig nok er en av våre mest populære potteplanter en utendørs staude. Stueprimulaen er blitt krysset frem for at planten skal få nye egenskaper. Spesielt har gartnerne hatt fokus på å få frem større blomster, bedre farger og ikke minst mer toleranse overfor høye temperaturer.

Fyll opp med primula
Primula er en plante som tar seg godt ut flere sammen. Et stort fat eller en
stor potte med flere planter, gir et flott syn. Et annet eksempel kan være å sette primula i et fat sammen med småbladet eføy. Med enkle grep har du en følelse av vår i stuen.

Tips for primula
• Plasseres lyst, men ikke direkte sollys.
• Lar du planten stå kjølig, står den lengre.
• Holdes jevnt fuktig, men unngå at planten blir stående i vann.

Vakker vårblomst som lokker frem lengsel etter varmere tider
Vakker vårblomst som lokker frem lengsel etter varmere tider
Tags from the story
, , ,
Written By
More from Øystein

Hvit vinter – Ta med deg fargene inn

Vi opplever den flotteste vinteren i manns minne, det er i og...
Read More

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *