Norges mest populære potteplante

Vet du hvilken norskproduserte blomstrende potteplante som er Norges mest populære? Julestjernen ruver øverst på topp 5-listen! Hvert år kjøper vi nordmenn fem og en halv million julestjerner.

– Det betyr at julestjerner leder med en og en halv million planter foran ildtopp som ligger på andreplass, forteller informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

– Det produseres årlig ca 40 millioner potteplanter i norske gartnerier. Julestjernen utgjør 5.5 millioner av disse. Ildtopp, som ligger på andreplass, ligger hele 1.5 millioner bak den populære juleblomsten vår . Alle kjenner vi julestjernen. Det finnes knapt et norsk hjem som ikke er dekorert med julestjerner når julefreden senker seg. Men hva vet du egentlig om julestjernen? Vet du for eksempel at julestjernen ikke tåler trekk? Eller at den mest kjente julestjernen på verdensmarkedet er oppkalt etter Anette fra Lier utenfor Drammen?

Opprinnelig en busk fra Mexico
– I sine hjemland, Mexico og Guatemala, vokser julestjernen som en eviggrønn busk som kan bli flere meter høy. Det er ikke de røde bladene som egentlig er plantens blomst, men de små gule ”knappene” i midten, sier Bergh. Et gammelt meksikansk sagn forteller om ei bondejente på vei til kirka på julaften. Jenta gråt fordi hun var så fattig og ikke hadde med seg noe til kirken. Med ett stod en engel foran henne og ba henne plukke noe ugress i veikanten. Da jenta skulle legge den usle gaven på alteret, sprang ugresset ut i vakre, røde julestjerner. Derfor kaller vi også julestjernen for julenattblomsten.

Anette fra Lier
I dag er Norge en av verdens ledende nasjoner på julestjerneekspertise. Den kompakte og holdbare Poinsettia med navnet “Viking” var den første som holdt mål i Norge. Den kom fra Ljones i Hardanger. Thormod Hegg lanserte i 1967 sorten “Annette Hegg”. Denne sorten kom til å dominere sortimentet i Poinsettia både i USA og i Europa. Sorten ”Annette Hegg” var enda mer kompakt og hadde god holdbarhet. Ut fra denne planten utviklet man de mer robuste og kompakte sortene man finner i produksjon i dag.

Blomstrende potteplanter 5 på topp (basert på antall produserte potteplanter årlig):
1. Julestjerne (5.5 millioner)
2. Ildtopp (4 millioner)

3. Pelargonia (2.6 millioner)
4. Krysantemum (2.4 millioner)

5. Saintpaulia (2 millioner)

Written By
More from Øystein

Stell av orkidè

• Orkidé – et elegant alternativ Orkidé vokser nesten over alt i...
Read More

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *