Morsdagstradisjoner

12610955_s

Hvorfor feirer vi egentlig morsdag? Svaret kan vel kjennes innlysende. Det finnes utallige grunner til å feire morsdag. Men hvordan startet egentlig tradisjonen?

Vi får gå tilbake til begynnelsen av forrige århundre da amerikanse Anna Jarvis Cirka ett år etter at hennes mor døde, holdt en minnesmarkering for sin mor den 12. mai 1905. Annas mamma hadde arbeidet for å forbedre de sanitære forholdene på begge sider i den amerikanske borgerkrigen. Dette gjorde hun ved å starte foreninger som hun kalte Mother’s Day Work Clubs. I 1868 begynte hun arbeide med å forsone partene. Anna ble så inspirert av dette arbeidet at hun begynte å jobbe for  å få innført en offisiell minnedag for mødre.

Den første norske morsdagen ble feiret i Bergen 9. februar 1919. I begynnelsen var det religiøse organisasjoner som arrangerte morsdag.  Men det var Oslo-kvinnene Dorothea Schjoldager og Karen Platou  som i 1918, i samarbeid med ideelle organisasjoner, forretningsfolk og massemedia fikk gjennomslag for å etablere morsdagen som en årlig begivenhet i Norge.Dagen har senere gått over til å bli en familiedag. Mamma vekkes med kaffe og kake på sengen. Vakre blomster fra familien hører også med.  

Etterhvert har morsdag blitt en stor kommersiell høytid.  Vi har morsdagskake, morsdagsblomster og morsdagsgaver. Barnehager og skoler tar vare på tradisjonen ved å følge opp ideen om feiringen av mor. Barna får gjerne i oppgave å lage kort og gave til mor. Trender viser likevel at dette er på vei ut fra skolen, siden familiestrukturen i samfunnet er i stadig forandring.

Hvordan man feirer morsdag varierer vel fra land til land. Men overalt er blomster, det å sende blomster eller gi bort en bukett, en viktig del av feiringen. Det finnes også andre måter å feire mamma på. Hvorfor ikke en god middag på favorittrestauranten, en spaopplevelse, luftballongtur, piknik i det grønne, et teaterbesøk, manikyr, en nytt yndlingsklesplagg eller en klassisk sjokoladeeske. Ideene er mange og utvalget stort i tiden rundt morsdag. Uansett om du velger å sende blomster eller gi bort en annen opplevelse, kommer mamma til å sette pris på det.

Som tidligere nevnt begynte morsdag å feires slik vi gjør det i dag for bare cirka hundre år siden. Men mener at morsdag også ble feiret i antikkens Hellas og også i England på 1600-tallet. Uansett vet vi at mamma fortjener å feires, og gjerne hver eneste dag. Ikke glem mamma på morsdag. Send blomster, inviter på middag eller finn ut hva akkurat din mamma setter mest pris på. Hun kommer til å elske deg for det!
Og psst…. Om du ikke husker når morsdag 2014 er, eller trenger gavetips til morsdag, så kan vi avsløre at morsdag er den 9. februar og som vi vet er det alltid en søndag. Det største gavetipset til mor er såklart blomster og sjokolade!

Da ønsker vi alle mødre, bestemødre og blivende mødre en riktig god morsdag!

Written By
More from Euroflorist

Den majestetiske påskeliljen

Påskeliljen er trolig den blomsten vi forbinder mest med påsken. Den blomstrer...
Read More

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *