Hvorfor adventskrans?

adventskrans blogg

Vi er litt nerdete her på Euroflorist. Så det er ikke så merkelig at vi lenge har hatt diskusjoner om hvilken julepynt og hvilke juledekorasjoner vi skal ha hjemme. Den første julepynten som dukker opp er adventsdekorasjoner og adventskranser. Her i Norge er det en lang tradisjon å ha en vakker adventskrans til jul og dekorasjoner med lys og gran.

Adventskransen ble oppfunnet i Tyskland i 1839 av pastor Johan Heinrich Wichern. Som svar på barnas forventninger og lengsel etter julen, skapte han en trekrans med 19 små røde lys som kunne tennes hver dag i adventstiden, samt 4 store lys som tennes hver søndag. Etter en stund tok man de 19 smålysene bort og beholdt de 4 adventslysene. Ved 1860 er adventskransen etablert som begrep, og den er gått fra å være i en treramme til å være en grankrans pyntet med julepynt som bånd, kongler, kristtorn og annet.

Hvis man ser nærmere på de forskjellige tradisjonene viser det seg også at fargen på lysene varierer fra kultur til kultur, eller mellom landene. I Norge er lysene ofte tradisjonelt hvite eller lilla, i Østerrike holder man fast ved den lilla fargen som er adventstidens farge, mens man i Canada velger tre lilla lys og et lyserødt som man tenner den 4. søndag i advent som et symbol på gleden som venter rett rundt hjørnet.

Adventskransen er full av symboler:

• Den runde formen er et symbol på solen og dens nye liv.

• De 4 lysene symboliserer de 4 adventssøndagene

• Tallet 4 står også for de 4 årstidene

• Det grønne i kransen representerer naturen og håpet om vårens gjenkomst etter vinteren

• Valget av kristtorn i en adventskrans har også en symbolsk mening – Jesu tornekrans på korset

Written By
More from Euroflorist

Norge feirer 200 år!

Store og små, vi gleder oss alle til 17. mai! Dagen er...
Read More

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *