Farsdag

 

Inspirational380x210_87

I år feires farsdagen søndag den 8 november, en dag da alle pappaer står i sentrum. Tradisjonen å feire sin pappa i Norge går tilbake til etter andre verdenskrig. Tradisjonen begynte i USA under 1910-tallet. Ideen å feire sin pappa ble til da en kvinne ved navn Sonora Louise Smart Dodds ville hedre sin pappa, William Smart, som alene hadde oppfostret henne og hennes fem søsken. Et par år tidligere hadde mødre fått en egen dag i mai. William var født i juni noe som gjorde at farsdagen begynte å bli feiret i juni. Selv i dag feirer flertallet fars dag den tredje søndagen i juni. Men det finnes unntak som f.eks. Norge som alltid feirer den andre søndagen i november.

  • Spania, Italia og Portugal feirer farsdag den 19 mars. Dette er basert på den katolske troen og Sankt Josefs dag.
  • I Tyskland feires Männertag og Herrentag som alltid faller 40 dager etter påske.
  • I Danmark er farsdag alltid 5 juni. Dette er også Danmarks nasjonaldag og er derfor en hellig dag.
  • I Sverige, Norge, Finland og Island feires farsdag alltid den andre søndagen i november. Fra begynnelsen ble farsdag feiret i juni, men for at den ikke skulle ligge for nære morsdag bestemte det nordiske handelssamfunnet at dagen skulle flyttes for å muliggjøre bedre salg da dagene lå lengre fra hverandre. Farsdag ble derfor flyttet i alle de nordiske landene med unntak av Danmark som valgte å la farsdag være i juni.

 

Hva gjør vi på farsdag?

Vi tar hensyn til vår far, farfar, morfar og iblant også onkler.

Vi feirer våre fedre på ulike måter. Mange reiser hjem og spiser søndagsmiddag med foreldrene og tar da med en presang til pappa. De vanligste gaver er slips, sokker, men de som ikke har mulighet sender istedenfor kort eller presang via posten. Det har blitt mer vanlig å sende blomsterbukett på farsdagen, ofte sammen med lodd eller sjokolade.

Written By
More from Kim

Blomsten og mennesket

Mennesket har en lang historie med blomsten og blomsten kan bli funnet...
Read More

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *