Et kyss under mistelteinen!

M

Mistelteinen er en spennende og mystisk plante. Det er faktisk en snylteplante som bare vokser på trær, og da gjerne lintrær. Her vokser den stort sett høyt oppe i treet, i nærheten av bladverket hvor du kan få en glimt av den som en liten busk.

I Skandinavia er den ganske sjelden, men den kan bli funnet i de sørlige delene. I Sør-Europa er den betydelig mer vanlig, og den vokser også på nesten alle typer trær. Mistelteinen blomstrer om våren med gule, duftende, små blomster. Hver misteltein har både mannlige og kvinnelige blomster. Etter blomstringen kommer det runde, hvite bær som vi ser som karakteristiske for misteltein. Mistelteinen sies å være giftig, men det er ingen klar informasjon om hvordan dens gift kan påvirke mennesker.

Mistelteinen var en gang hellig.

I kultur, mytologi og tradisjon har mistelteinen en spesiell plass. Allerede de gamle keltiske druidene brukte den som medisin for blant annet epilepsi. Mistelteinen ble høstet gjennom et svært komplisert rituale, siden de anså den for å være hellig, og fordi de ikke ville risikere at den mistet sin kraft hvis den ble høstet på feil måte. I norrøn mytologi fortelles det også at guden Balder ble drept av en pil laget av misteltein. Mistelteinen er ansett å hjelpe mot en rekke andre sykdommer og virker blodtrykkssenkende.

Kyss under mistelteinen.

Den kristne kirke utestengte i lang tid bruk av misteltein da den hadde blitt brukt i det som ble ansett som hedenske ritualer. Til tross for dette forbudet fortsatte misteltein å ha en sterk posisjon i folketradisjoner, og i middelalderen var det tradisjon å kysse noen under mistelteinen når den hang fra en døråpning. Dette henger sammen med mistelteinens påståtte effekt på fruktbarhet.
Tradisjonen spredte seg og var sterk i 1800 tallets kyske, viktorianske England, der den ble ansett som god å ha når man skulle ha kontroll over når folk kysset hverandre. Det var bedre at det skjedde åpenlyst under mistelteinen enn andre steder. Det finnes også en annen tradisjon fra denne tiden: Når du hadde stjålet et kyss skulle du plukke et bær fra mistelteinen og kaste bæret. Når alle bærene var borte hadde mistelteinen mistet sin kraft. Det var også i 1800 at mistelteinen ble en del av europeiske juletradisjoner. En tradisjon som vi følger enn i dag.

Send en misteltein og stjel et kyss.

I år kan du for første gang hos Euroflorist sende en misteltein til noen du bryr deg om. Det er en flott julehilsen som mottakeren kan tolke som at du vil komme innom for å stjele et kyss eller to.

Written By
More from Euroflorist

Mitt skip er lastet med: solsikker!

Solsikker trenger mye sol for å trives, som du sikkert kan forestille deg...
Read More

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *