Din levende adventskrans

Nå viser kalenderen desember, og de lange hyggelige søndagene med levende lys i adventskransen står for døren. – Forny din adventskrans med søte, morsomme eller elegante planter og skap din egen julestemning, oppfordrer informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Lyser for tro, håp, kjærlighet og fred
Selve ordet advent stammer opprinnelig fra det latinske ordet ”adventus”, som betyr komme. I kirkelig forstand betyr det Jesus komme – som på latinsk betyr ”Advents Domini”. I gamle dager – før adventskransen ble en tradisjon – var det en tradisjon å sette et lys på bordet den første søndag i advent, to den andre søndag, tre lys den tredje søndagen og fire lys den siste søndag i advent. Tyske legender om de fire adventslysene sier at de lyser for tro, håp, kjærlighet og fred.muehlenbeckia_hedera2

Av tysk opprinnelse
Adventskransen, slik vi kjenner den i dag, stammer opprinnelig fra Tyskland, omkring 1800-tallet. Her brukte man såkalte adventskroner. Disse bestod av tre kranser festet på en trestokk. I hver av de tre kransene var det plassert fire lys. I og for seg har disse kransene ikke noe med advent å gjøre. Før i tiden brukte man kranser til alle former for fest. Det var således en tradisjon som er mye eldre enn kristendommen og julen. Det var først omkring 1900-tallet, at adventskransen ble innført i Norden.

Lag en adventskrans med friske blomster
Det er hyggelig å la julestemningen vokse ut av en hjemmelaget adventskrans. Det er ikke vanskelig å skape en adventskrans etter din egen smak og la tidens og din egen stil gå hånd i hånd med de gode, gamle tradisjoner. Med levende planter skaper du en adventskrans, som er pen og frisk hele julemåneden – så lenge du sørger for å gi vann og lys.

Noen eksempler på planter som egner seg i en adventskrans
Utvalget av planter som egner seg til adventskransen er stort. Julestjerner, asalea og alpefioler er selvskrevene, men du kan også gå mer utradisjonelle veier. Hvorfor ikke velge røde og rosarøde ildtopp i miniutgave pyntet med kuler og små trepinner eller ståltråd? En lett og elegant adventskrans av novemberkaktus, kongler og grønne hoyablader gir et elegant og stilrent utrykk. Elegant er også en adventskrans dekorert med lette grønne blader som f. eks pletter i luften og eføy. Hvis en ønsker et litt mer eksklusivt uttrykk er en adventskrans med mose og orkideer midt i blinken. En moderne og andreledes adventskrans kan være en konglekrans pyntet med berglyng (Gaultheria) og kvister. Du bestemmer selv hvor stor og hvilken stil adventskransen skal være. Den helt enkle modellen består av fire planter i fire potter eller glass. Still dem på rekke eller i et kvadrat og sett lys i plantene. Enklere kan det ikke være, men virkningen er effektfull. Prøv grågrønne rosetturt (Echeveria) i flotte plastikkpotter, søte alpefioler i rustikke terrakottapotter eller kanskje romantiske minijulestjerner i skjønne glass. Med et rundt fat eller en kakeform er du allerede godt i gang i å skape en adventskrans.

Ikke bare rødt og hvitt
Ikke bare rødt og hvitt

La kreativiteten blomstre
Du får et vell av muligheter for å skape spennende dekorasjoner hvis du går på oppdagelse i det store utvalget av stueplanter. Muligheter som kan brukes både til adventskransen og til julens andre dekorasjoner. Samtidig får du flere sidegevinster: dekorasjonene holder seg friske og pene i hele julemåneden, og de utgjør en betydelig mindre brannfare enn for eksempel en tørr gran- eller greinkrans.
(Kilde OBP, Opplysningskontoret for Blomster og Planter)

Lys i mørket
Lys i mørket
Written By
More from Øystein

Høst i huset

Høst i huset De varme og gylne fargene ute har for lengst...
Read More

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *