Den majestetiske påskeliljen

pasklilja
Påskeliljen er trolig den blomsten vi forbinder mest med påsken. Den blomstrer i hagene våre i løpet av april og mai, litt avhengig av hvilken variant det er. I blomsterbutikkene kan du dog få tak i påskelilje som snittblomst enda tidligere på våren, men den er naturligvis mest populær til påske.

Påskeliljen har sin opprinnelse i Vest-Europa, men har spredt seg til nesten alle deler av verden. Navnet stammer fra det greske » Narke » som betyr bedøvelse eller lammelse. Påskeliljen er giftig om man spiser store mengder, og i gamletider sa de at langkok av påskeliljer hadde en beroligende effekt. Navnet Narcissus er også forbundet med gresk mytologi. Den unge Narcissus ble forelsket i sitt eget speilbilde. (Derav også begrepet narsissisme ) Men når han ikke kunne fange sitt eget speilbilder, tok han selvmord i all fortvilelse. Etter hans død forvandlet gudene ham til en blomst, narcissen.

Påskeliljer er en løkblomst som faktisk tilhører amaryllisfamilien. Påskeliljer og også det vi kaller pinselilje kommer i en rekke varianter, fra gult til hvitt, og med forskjellige herlige oransje nyanser.
I hagen plantes påskeliljer som alle andre vårblomstrende løker, nemlig på høsten. De er takknemlige, tolerante og blomstrer år etter år. Bladene bør få visne helt ned for at næringen skal gå tilbake til løken. Hvis du synes det er skjemmende med vissne blader i rabatten, kan du velge å plante blomster i en lökkorg som du graver opp og setter bort når blomstene har visnet.

Påskelilje som snittblomst

Som alle andre blomster må påskeliljene snittes før de settes i vann. Om du skal sende blomster og bestille en blomsterlevering vil blomstene komme ferdigsnittet og du trenger ikke snitte igjen. Tilsett gjerne en halv dose næring, for en bra start. Det du bør tenke på er at påskeliljer skiller ut slim som kan skade andre blomster. Om du ønsker å blande dem med andre blomster kan du la snittet bli tørr før du setter dem i samme vase. Påskeliljer bør plasseres på et kjølig sted, vekk fra direkte sollys eller trekk.

Written By
More from Euroflorist

Dette vil du vite om morsdag!

  Det er ingen tvil om at morsdag er en fantastisk dag....
Read More

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *