5 sjeldne planter

Jade Vine

Jade Vine er en sjelden blomst som hører hjemme i den tropiske regnskogen i Filippinene. Den er medlem av ert- og bønnefamilien. Planten bærer på klo formede blomster som vokser fra hengende takstoler; de kan nå opp til tre meter i lengde. Blomstens farge kan variere fra blågrønn til mintgrønt. Arten har vist seg svært vanskelig å forplante og den regnes som en truet art da blomsten selv ødeleggeler sitt leveområde som igjen fører til en reduksjon av naturlige pollinasjoner.

strongylodon-macrobotrys

Corpse Flower

Denne fascinerende blomsten finnes hovedsakelig i den lavtliggende tropiske regnskogen i Indonesia. Dette er en av verdens sjeldne og største blomst, den kan nå en total bredde på over en meter. Rafflesia overlevelse er helt avhengig av en bestemt vintre kalt Tetrastigma vine.  Da Rafflesia er en blomst uten stamme og blader er den avhengig av vintreet for næring og støtte. Det er også et kadaver plante, noe som betyr at det frigjør en skarp råtten kjøttlukt ved blomstring for å tiltrekke seg fluer og biller som hjelper til med pollineringen. Etter blomstringen vil blomsten bare vare ca. en uke før den dør.

Corpse Flower

Gibraltar Campion

Denne arten av Campion er spesielt sjeldent og kan bare finnes blant de høye klippene i Gibraltar. Denne planten ble antatt utdødd av hele vitenskapelige samfunnet utenfor Gibraltar i 1980, men Gibraltars botaniske avdeling visste bedre, nemlig at det var et par eksemplarer igjen blant de høye klippene. Dessverre så hadde alle spor av planten hadde forsvunnet, og det ble erklært utryddet, helt til 1994, da ble et enkelt eksemplar ble oppdaget av en klatrer på utilgjengelige klipper og arten reintrodusert. Om du vil se Gibralter Campion live og ikke vil klatre blant høye klipper kan du se planten på The Almeda Gibraltar Botanic Gardens samt Royal Botanic Gardens i London.

Gibraltar Campion

Franklin Tree

Dette treet er en del av te familien, men er den eneste arten i sin slekt og en svært sjelden plante. Treet er innfødt til Altamaha elvedalen i Georgia, men har vært utdødd i naturen siden tidlig på 19-tallet. Faktisk er dette vakre treet er bare kjent i dag på grunn av Bartram familie, som var ivrige gartnere og spredte treet før sin utryddelse. Planten/treet, som har duftende hvite blomster og blader får en lyserød farge i høst, er nå en populær dekerasjonsplante. Alle eksemplene på dette treet i dag stammer fra en av trærne spredd av Bartram familien.

Franklin Tree

Parrot’s Beak

Dette er en vakker blomst som har blitt klassifisert som svært sjelden siden 1884. Det antas att den er helt utryddet i vill tilstand. Denne praktfulle planten er endemisk til Kanariøyene og antas opprinnelig å ha blitt bestøves av solfugler, som for lengst har blitt utryddet på Kanariøyene. Dette kan bidra til å forklare hvorfor det ikke finnes så mange eksemplarer av Parrot’s Beak. Eksperimenter har blitt gjennomført for å finne nye pollinatorer for blomstene i håp om at de kan lykkes gjeninnføres til øyene, men hittil har dessverre ikke resultatene vært positive.

Parrot’s Beak

 

Written By
More from Kim

Julestjernens dag

I USA har 12. desember blitt valgt som julestjernens dag for å...
Read More

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *